Ο Κολοσσός της Ρόδου

Print Friendly, PDF & Email

Ο Κολοσσός της Ρόδου είναι ένα από τα πιο διάσημα αγάλματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, παρόλο που δεν ξέρουμε ούτε καν πως έμοιαζε. Το μόνο που μας σώζεται σήμερα είναι οι βάσεις των ποδιών του και μερικές περιγραφές από Ιστορικούς και περιηγητές της εποχής. Το τέλος ενός από τα επτά θαύματα του Αρχαίου κόσμου ήταν πολύ άδοξο. Ένας σεισμός το γκρέμισε και αφού πέρασε πολλούς αιώνες διαλυμένο στις ακτές τις Ρόδου, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες του νησιού με το τεράστιο μέγεθος του τα κομμάτια του πωλήθηκαν από τους Άραβες κατακτητές της Ρόδου σ’ έναν Εβραίο έμπορο, ο οποίος τα έλιωσε – ήταν κατασκευασμένο από χαλκό – και τα «ανακύκλωσε».

colossusΜπορεί να έχουν περάσει χιλιετίες από την κατασκευή του Κολοσσού, αλλά η ανθρωπότητα φαίνεται πως δεν έχασε την επιθυμία της για την κατασκευή γιγάντιων αγαλμάτων. Για την ακρίβεια, ένα από τα πιο διάσημα αγάλματα της σύγχρονης εποχής, το περίφημο Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, είναι ένας σύγχρονος Κολοσσός. Ο γλύπτης Lewis Pollock, αποφάσισε λοιπόν πως το Λονδίνο έπρεπε κι αυτό ν’ αποκτήσει τον δικό του Κολοσσό.

Το έργο που προτείνει, έχει τον τίτλο Colossus of London: Spirit of Man και πρόκειται για ένα πραγματικά φιλόδοξο και μεγαλόπνοο έργο. Πρόκειται για έναν συνδυασμό μοντέλου με κτίριο, ο οποίος θα έχει και ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Το έργο που προτείνει ο Pollockμε άλλα λόγια, δεν θα είναι απλά ένα «διακοσμητικό» άγαλμα, αλλά κι’ ένα κτίριο στο οποίο θα μπορούν να μπουν και να εργαστούν άνθρωποι, περίπου όπως το άγαλμα της ελευθερίας. Ο καλλιτέχνης θέλει το έργο του να έχει περίπου 100 μέτρα ύψος, δηλαδή να είναι όσο ψηλό όσο το BigBenκαι να έχει διπλάσιο ύψος από το Άγαλμα της Ελευθερίας, το οποίο και κατά κάποιο τρόπο είναι ο κύριος ανταγωνιστής τους.

Η μορφή του έργου είναι λίγο δύσκολη να περιγραφή. Στην ουσία μοιάζει με σκελετό, ο οποίος όμως έχει κανονικό ανθρώπινο πρόσωπο αντί για νεκροκεφαλή, τα’ οποίο μάλιστα ο δημιουργός του θέλει να είναι επιχρυσωμένο. Ο Pollock μάλιστα σκοπεύει να δώσει στο έργο του την δυνατότητα να τυλίγεται στις φλόγες, χωρίς όπως να προκαλείται καμία ζημιά στη δομή του και την εμφάνιση του. Ο δημιουργός του πιστεύει πως μία τεράστια φωτιά, ύψους 100 μέτρων, θα δίνει μία ξεχωριστή νότα σε γιορτές και φεστιβάλ, όπως ας πούμε στους εορτασμούς της 5ης Νοεμβρίου, που ο ουρανός του Λονδίνου γεμίζει πυροτεχνήματα.

Rhodes_KolossosΌπως είναι φυσικό, ένα τόσο τολμηρό και μεγαλόπνοο σχέδιο έχει προκαλέσει κι αντιδράσεις. Πολλοί που έχουν δει το σχέδιο αλλά κι ένα μοντέλο του υπό κλίμακα που κατασκεύασε ο καλλιτέχνης, λένε ότι θυμίζει πάρα πολύ το ομοίωμα – είδωλο στο οποίο ο Christopher Lee και οι κάτοικοι του νησιού Summer Isle, έκαψαν ζωντανό τον Edward Woodward στη θρυλική ταινία The Wicker Man, προσφέροντας τον σαν θυσία στους Παγανιστικούς θεούς τους. Το ίδιο περίπου κατασκεύασμα χρησιμοποιήθηκε και το κάκιστο remake με τον Nicolas Cage, οπότε είμαι σίγουρος ότι αρκετοί από σας αποκτήσατε τώρα μια καλύτερη εικόνα για τη μορφή του Κολοσσού. Δεν έχουν κι άδικο μάλλον, μιας που ο Pollock λέει πως η κλασική ταινία ήταν μία από της πηγές έμπνευσης του.

Με άλλα λόγια, λένε ότι ένα τεραστίων διαστάσεων φλεγόμενο ομοίωμα ανθρώπου, μπορεί και να μη στείλει και πολύ ευχάριστα μηνύματα σε όποιον το βλέπει. Γενικά, πολλοί το θεωρούν απλά άσχημο και δεν θέλουν να κυριαρχεί στον ορίζοντα του Λονδίνου.

Το άγαλμα δεν έχει αναγερθεί ακόμα και είναι άγνωστο το πότε και αν θα καταφέρει ποτέ να πάρει μία θέση δίπλα στις όχθες του Τάμεση. Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα πολύ τολμηρό έργο, που σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις για πολλά χρόνια, αν ποτέ γίνει πραγματικότητα.

Σας ενδιαφέρει επίσης:

  • Δεν έχω γράψει σχετικό άρθρο!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *