Πως η τεχνολογία άλλαξε το marketing και γιατί αυτό ΠΡΕΠΕΙ να σε ενδιαφέρει

Print Friendly, PDF & Email

Marketing In GreeceΤο marketing παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στα οικονομικά και είναι ένα από τα θέματα που αναφέρεται όλο και περισσότερο στις σπουδές μου. Σύμφωνα λοιπόν με τους καθηγητές μου αλλά και άλλους ειδικούς του είδους μας, το marketing στις μέρες μας έχει αλλάξει σχεδόν συθέμελα λόγω της νέας τεχνολογίας και συγκεκριμένα του internet. Αυτό αποτελεί πάρα πολύ καλό νέο για όλους μας, καθώς δημιουργεί νέες ευκαιρίες τόσο γι’ αυτούς που ψάχνουν να δημιουργήσουν μία επιχείρηση στον χώρο, όσο και σε όποιος ψάχνουν για μια πηγή έξτρα εισοδήματος. Πριν όμως να μιλήσουμε γι’ αυτά, ας δούμε λίγο ΠΩΣ έχει αλλάξει το marketing.

Η επανάσταση του internet

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα media δηλαδή, παίζανε πάντα τον πρώτο και κύριο λόγο για την προώθηση ενός προϊόντος. Αν ήθελες να μάθει ο κόσμος τι πουλάς ή να τον πληροφορήσεις για κάποιο νέο προϊόν σου, έπρεπε αναγκαστικά να κάνεις διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και κάποια περιοδικά κι εφημερίδες.

Το internet όμως μπήκε για τα καλά στις ζωές μας και τις άλλαξε τελείως. Τώρα πλέον όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για την ενημέρωση μας, τα ψώνια μας και φυσικά την έρευνα αγοράς μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον παραγκωνισμό των «παραδοσιακών» μέσων, ο οποίος μάλιστα είναι τόσο μεγάλος που εδώ τα αποκαλούν legacy media και τα κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με τις κασέτες VHS και τα Laserdiscs!

Η βασιλεία του Internet marketing

Πλέον το marketing ενός προϊόντος γίνεται σχεδόν τελείως online καθώς έτσι θα μάθει περισσότερος κόσμος για το νέο προϊόν και με μικρό σχετικά κόστος για τον διαφημιζόμενο. Η όλη ιδέα του online marketing είναι η προώθηση ιστοσελίδων στο google δηλαδή να φέρεις κόσμο στην ιστοσελίδα σου ή να δείξεις το προϊόν σου σε κόσμο που πραγματικά ενδιαφέρεται για να το αγοράσει. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Με τη βοήθεια των μηχανών αναζήτησης και το SEO φυσικά!

Μηχανές αναζήτησης και προώθηση ιστοσελίδων και προϊόντων

Online Marketing and CustomersΌταν κάποιος χρησιμοποιεί μία μηχανή αναζήτησης σαν τη Google για να ψάξει κάτι, ακόμη και αν δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία, πάει να πει ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον γι’ αυτό.

Το πώς θα ικανοποιηθεί αυτό το ενδιαφέρον, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μηχανές αναζήτησης, οι οποίες επιχειρούν να κατατάξουν τα αποτελέσματα της αναζήτησης του χρήστη ανάλογα με το πόσο θα τον βοηθήσουν, όσο πιο ψηλά βγαίνει μία σελίδα σε μια αναζήτηση, τόσο πιο πιθανό είναι να την προτιμήσει ο χρήστης.

Εδώ ξεκινάει και ο ρόλος του online marketing.

Μέσω του ψηφιακού μάρκετινγκ μπορεί μία εταιρεία να φέρει τον κόσμο που ψάχνει πράγματα σχετικά με τα προϊόντα της στις ιστοσελίδες της. Αυτό μπορεί να το κάνει είτε τη διαφήμιση Google AdWords είτε κάνοντας βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) στα sites της.

Στη πρώτη περίπτωση, η εταιρεία πληρώνει ένα ποσό στη Google έτσι ώστε κάθε φορά που κάποιος ψάχνει κάτι σχετικά με τα προϊόντα του, να εμφανίζεται σε μία ειδική θέση της σελίδας αποτελεσμάτων η διαφήμιση ιστοσελίδων της εν λόγω εταιρείας. Στη δεύτερη περίπτωση, η εταιρεία φροντίζει ώστε οι ιστοσελίδες της να πληρούν όλα τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται η κατάταξη τους στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. Η πρώτη λύση είναι πολυέξοδη και απευθύνεται κυρίως σε μεγάλες εταιρείες, η δεύτερη, είναι καλή λύση για μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Γιατί όλα αυτά αποτελούν καλά νέα για μένα;

Το internet marketing έχει πάρα πολλές πτυχές κι ενώ κάποιες, όπως η κατασκευή ιστοσελίδων, απαιτούν κάποιες γνώσεις, άλλες δεν απαιτούν σχεδόν καμία εξειδικευμένη γνώση. Για παράδειγμα, μία από τις σημαντικότερες πτυχές για την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων είναι η συγγραφή περιεχομένου για το διαδίκτυο, για την οποία το μόνο που χρειάζεται είναι καλή χρήση του γραπτού λόγου.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μία επιχείρηση με αρκετά καλές προοπτικές για το μέλλον, τότε συστήνω ανεπιφύλακτα να ψαχτείτε γύρω από το Internet Marketing  γενικότερα και το SEO στην Ελλάδα ειδικότερα. Παρακολουθώντας λίγα ειδικά online μαθήματα επί του είδους θα μάθετε τα «βασικά» κι από κει και μετά θα βρείτε εύκολα ειδικούς συνεργάτες για να ξεκινήσετε.

Αν από την άλλη είστε άνεργος ή απλά ψάχνετε για μία πηγή έξτρα εισοδήματος, τότε μπορείς να συνεργαστείς με μία από τις ήδη υπάρχουσες εταιρείες του είδους στην Ελλάδα και να δουλέψεις από το σπίτι σου. Το μόνο που χρειάζεται, είναι καλή χρήση του γραπτού λόγου καθώς οι περισσότερες εταιρείες ψάχνουν για content creators. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις να γίνεις ένας SEO Greece expert?

Σας ενδιαφέρει επίσης:

  • Δεν έχω γράψει σχετικό άρθρο!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *